Trafik Levhaları her geçen gün daha da büyük önem taşımaktadır. Yol üzerindeki trafik levhaları ve anlamlarını bilmek şart!
OTODELİSİ.COM yazarı ve editörü Ayşe Topçu 👩🏻💻olarak sizlere bu bilgileri hazırladım 😊Umarım beğenir ve alta YORUM yaparsınız |
Günümüzde trafiğe çıkan araba sayısı gün geçtikçe artış göstermektedir. Durum böyle olunca karışıklığın ve trafiğin önüne geçmek için gerekli uyarıların yapılarak sürücülerin belli bir düzen içerisinde hareket etmesi gerekiyor. Özelikle girişi olmayan yola giren araç sorunlarından kurtulmak için trafik işaret levhaları ve anlamları bilinmeli.
Arkadaşlar buna 👇da bakın derim!
Bunun önüne geçebilmenin en etkili yolu trafik levhalarıdır. Uyarı işaretlerini bilmeyen kişiler kazaların oluşmasına sebep olur. Trafik tanzim işaretleri ise sorunsuz ulaşımı destekler. Bu sebeple kuralların her biri hayati öneme sahip
Ana yol üzerinde yer alan tehlikeli eğim çıkış gibi trafik işaretlerinin anlamları bilmeden asla araç kullanılmamalı.
Ehliyeti eski olan trafikte yer alan sürücülerin bir çoğu kuralları unutmuş olabiliyor. öZellikle tehlikeli eğim iniş ya da sağa tehlikeli viraj gibi tabela bilgisi olmadıklarından istenmeyen kazalar yaşayabilmektedirler.
Karşıdan gelen araçlara yol verme konusun dada önceliği bilmemeleri ile yolun kenarına kazalı olarak yanaşabiliyorlar.
Trafik işaret levhaları ve anlamları yerleşim yerleri, karayolları ve otoyollarda sürücülerin bilgi almasını sağlayarak her gün sayısız arabanın belirli bir düzen içerisinde hareket etmesini sağlamaktadır.
Her sürücünün trafik levhaları ve anlamları hakkında bilgilere sahip olmaları gerekir. Trafik işaret levhaları ehliyet alınacağı zaman yetkililer tarafından her bireye öğretilmektedir. Trafiğe çıkmadan önce bu bilgilere sahip olmak gerekir. Yol ve yolcu güvenliğini sağlamak adına hayati öneme sahip olan trafik levhaları anlamları hepsi birlikte sürücü ehliyet sınavlarında da sorulmaktadır.
Tüm bu uygulamalar sürücülerin trafikte daha güvenli bir şekilde yolculuk yapabilmesi ve yayaların güvenliğini sağlamak adına bu bilgilere genel olarak hâkim olmak çok daha sağlıklı sonuçlara kapı açacaktır. Zaten çevremizde sürekli aynı trafik işaret levhaları olduğu için her seferinde hangisinin hangi anlama geldiğini araştırdıkça ve gördükçe aklımızda çok daha kalıcı olacaktır.
Trafik Levhası Çeşitleri Nelerdir?
Trafik levhası çeşitleri nelerdir sorusundaki trafik levhaları çeşitlerine bir göz atalım. Bu levhalar; hava şartlarının ve yol bozukluklarının getireceği sorunlar, şehir içinde yayalarının öncelik ve hakları, kırsal alanda hayvanların tahmini hareketleri gibi kuralları içermektedir. Trafik levhaları trafik kurallarının gereğince kendi içlerinde gruplara ayrılmaktadır. Bu trafik levhaları adları Tehlike Uyarı İşaretleri aynı zamanda trafik bilgi işaretleri olarak da altta sıralanıyor.
Bakın arkadaşlar bu 👇konu çok önemli okumdan geçmeyin!
- Trafik Tanzim İşaretleri
- Trafik Bilgi İşaretleri
- Durma ve Park Etme İşaretleri
- Yapım Bakım Onarım İşaretleri
- Paneller
- Yeni Standart Trafik İşaretleri
- Yatay İşaretlemeler
- Kontrol Kesim Levhaları
Tehlike Uyarı İşaretleri: yolda sürücüyü fark edemeyeceği tehlikelere karşı uyaran levhalara denir.
Trafik Levhaları ve Anlamları
- Sağa Tehlikeli Devamlı Virajlar: ilerde sürekli sağ yönlü ve birbirini izleyen tehlikeli virajların olduğunu bildirir.
- Sola Tehlikeli Viraj: ileride sola tehlikeli viraj olduğunu bildirir.
- Tehlikeli Eğim: Tehlikeli olduğu düşünülen çıkış eğimli yol kesimleri olduğunu ve sürücülerin düşük vites kullanmaları gerektiğini bildirir.
- Kasisli Yol: Sürücülerin yolda hendek, kasis, çukur vb. yapı bozukluklarını bildirmek amaçlı önceden uyarır.
- Kaygan Yol: Yol yüzeyinin kaygan olduğu konusunda uyarı verir.
- Gevşek Malzemeli Zemin: Taşıt yolu üzerinde gevşek malzeme olduğunu ve öndeki araçlardan arkadaki araçlara taş fırlayabileceğini bildirir.
- Düşük Banket: Kaplama ile banket arasındaki seviye farkını belirlemek için kullanılan trafik levha işaretidir.
- Yaya Geçidi: İleride yaya geçidi olduğunu bildirir ve bu bölgede aracımızın hızını bölgeye göre minimuma düşürmemiz lazımdır.
- Okul Geçidi: okul ya da oyun alanları gibi çocuk nüfusunun yoğun olduğu bölgelerde kullanılır. Hız düşürülmeli ve ani duruş için hazırlıklı olunması gerekir.
- Kontrolsüz Kavşak: sağdan gelmekte olan araçların ilk geçiş hakkına sahip olduğu ve hızın düşürülmesi gerektiği kontrolsüz bir kavşağa yaklaşıldığını bildirmek amaçlı kullanılır.
- Yandan Rüzgâr: sıklıkla yandan kuvvetli rüzgâr esen yüksek köprüler, dolgular gibi yol kesimlerini belirtir. Aynı zamanda hız düşürülmeli ve öndeki araçları geçmekten kaçınmaları gerekir.
- Yolda Çalışma: ilerideki yol kesiminde yol çalışmasının olduğunu, kaplama üzerinde kir veya çamur nedeniyle yol yüzeyinin kaygan olabileceğini belirtir.
- Dikkat: Yol üzerinde tehlike uyarı işaretleri ile belirlenen tehlikeler dışında kalan diğer tür tehlikelerden birisinin varlığı hakkında uyarıda bulunmak amacıyla vardır.
- Anayol – Tali Yol: Bir tali yol kavşağına yaklaşılmakta olduğunu bildirir. Hız azaltılır, tali yollardaki araçlara dikkat edilerek geçilir.
- Işıklı İşaret Cihazı: Işıklı işaret cihazları ile kontrol edilen kavşaklara yaklaşıldığını bildirir. DUR uyarısına hazırlıklı olunmalıdır.
Trafik Tanzim İşaretleri: Kara yolundan yararlananlara trafik düzen ve güvenliğini sağlamak için uymaları gereken kısıtlamaları ve yasaklamaları bildiren levhadır.
- Azami Hız Sınırı 50: 50km/s limitine uyulması gerektiğini bildirir.
- Hız Sınırı Sonu: Daha önce uygulanmış olan 50 km/s hız kısıtlamasının sona erdiğini bildirir.
- Bütün Yasaklama ve Kısıtlamaların Sonu: yolun öncesinde belirtilen uyulması gereken kuralların sonuna gelindiğini bildirir.
- Dur: Sürücülerin bir kavşağa girmeden önce durarak kavşaktaki bütün araçlara yol vermeleri gerektiğini bildirir.
- Karşıdan Gelene Yol Ver: İki yönlü trafik akışının zor ya da imkânsız olduğu dar yol kesimlerinde öncelik hakkının karşıdan gelen araçlara ait olduğunu bildirir.
- Öndeki Taşıtı Geçmek Yasak: Sollama yapmanın yasak olduğunu bildirir.
- Girişi Olmayan Yol: Her türlü taşıt girişinin yasak olduğu yollara girmeden önce bulunur.
- Okul Bölgesi Azami Hız Sınırı: okul ya da oyun alanları gibi çocukların fazla olduğu bölgelerde azami hız sınırını belirtmek için kullanılır.
- Yol Ver: Ana yol ve tali yol kavşaklarında tali yoldan kavşağa gelmekte olan sürücülerin uygun olmadığı durumlarda kavşakta durmadan ana yolda gitmekte olan araçlara yol vermesi gerektiğini belirtir.
- Öndeki Taşıt … Metreden Daha Yakın Takip Edilmez: Araçların arasında levhada belirtilen mesafenin korunması gerektiğini ifade eder.
- Genişliği … metreden Fazla Olan Taşıt Giremez: Toplam genişliği levhada belirtilmiş olan değerden fazla olan taşıtların girişinin yasak olduğunu bildirir.
- U Dönüşü Yapılamaz: U dönüşü yapmanın yasak olduğunu belirtir.
- Sola Dönülemez: Sola dönüşünün yasak olduğunu ifade eder.
- Tehlikeli Madde Taşıyanların İzleyeceği Mecburi Yön: Tehlikeli madde taşıyan araçların levhada belirtilen yöne doğru gitmesinin zorunlu olduğunu ifade eden trafik işaret ve levhalarıdır.
- Yaya Giremez: levhanın bulunduğu yola yayanın giremeyeceğini belirtir.
Trafik Bilgi İşaretleri: Sürücülere, yolculara ve yayalara; yol güzergâhı üzerinde yol ve yolun çevresinde, yol ve trafik durumu hakkında bilgi veren işaretlere denir.
- Girişi Olmayan Yol Kavşağı: Sürücülere kavşak yakınında çıkışı olmayan yolların olduğunu bildirir.
- Hastane: Yolun yakınında hastane olduğunu belirtir.
- Otoyol Sonu: otoyolun sonuna gelindiğini ifade eder.
Durma ve Park Etme İşaretleri: Sürücülerin araçlarının park edebilecekleri ya da durabilecekleri yerlerin denetim ve düzenlemesinde kullanılan trafik işaret levhalarıdır.
- Park Etmek Yasaktır: Sadece yolcu indirme, bindirme, yük alma ve boşaltma dışındaki araçların park etmesinin yasak olduğunu ifade eder.
- Duraklamak ve Park Etmek Yasaktır: Sürücülerin araçlarını bu levhanın bulunduğu yere bırakmasının ve burada duraklamasının yasak olduğunu bildiren işarettir.
- Park Yeri: Sürücülerin buraya araçlarını park etmekte bir sorun olmadığını bildirir.
- Kapalı Park Yeri: Kapalı park yerinden faydalanmak isteyen sürücülerin park yeri olduğunu belirtir.
Yapım Bakım Onarım İşaretleri: Yol kullanıcılarını yani yaya ve sürücüleri; yaya, bakım, onarım bölgelerine girerken uyaran işaretlerdir.
- Şerit Düzenleme: Levhanın bulunduğu yolda, sağ yoldan sol yola ya da sol yoldan sağ yola şerit aktarımı olduğunu belirtir. Şerit düzenlemesinin olduğu alanları göstermek için kullanılır.
- İki Yönlü Yol: İki yönlü trafik akışının zor ya da imkânsız olduğu dar yol kesimlerinde öncelik hakkının karşıdan gelen araçlara ait olduğunu belirtir.
- Şerit Aktarımı: Levhanın bulunduğu yolda, soldan sağa ya da sağdan sola şerit aktarımı olduğunu belirtir.
Arkadaşlar işaretleri çıktı alıp çalışma isterseniz şu👇 linke tıklayıp indirebilirsiniz
trafik.gov.tr/kurumlar/trafik.gov.tr/03-Mevzuat/Trafik_isaretleri.PDF
Trafik işaretleri ve levhaları bizlere çok küçüklükten beri aşılanmaya çalışılan bilgilerdir. Trafik levhaları ve anlamları 3. Sınıftan itibaren bizlere küçük basit bilgiler ile aktarılmaya başlanmıştır. Trafik işaretleri ve levhaları kara yollarında yaşanabilecek kazaları engellemek ve trafik güvenliğini sağlamak amacıyla oluşturulan işaretlerdir. Ayrıca trafik levhaları; araçlar, yayalar ve bisikletliler gibi diğer kullanıcılar arasındaki trafik akışını düzene sokar.
Trafik işaret levhaları ve anlamları otoyollarda, kara yollarında ya da büyük ya da küçük fark etmeksizin tüm yerleşim yerlerinde bulunur.
Trafik Levhalarındaki Geometrik Şekiller Ne Anlama Gelir?
Trafik İşaret Levhalarının Geometrik Şekilleri Ne Anlama Gelmektedir derseniz hemen inceleyelim bu konuyu. Uzmanlara göre, levhanın ne kadar çok kenarı olursa sürücüler için o kadar uyarıcı oluyordu. Ama günümüz standartlarında trafik işaretleri bugünkü halini aldı.
Günümüzde üçgen biçimindeki levhalar, sürücüye trafik kuralları ve yollar hakkında bilgi verir. Kare ve dikdörtgen gibi dört kenarlı şekiller stabil durumları belirtmek için bilgi vermek amacını taşır. Kaygan yol vb. gibi uyarılar için de eşkenar dörtgen tercih edilir.
Daireyi de sınırsız kenarlı bir çokgen gibi de düşünebilirsiniz. Bu yüzden sürücülerin demiryolu geçişleri gibi maksimum dikkat etmesi gereken noktalarda uyarılması için kullanılmaktadır.
Bu gibi bilgiler trafik levhaları ve anlamları 4. Sınıf ve sonrasında çocuklara öğretilmeye başlar. Çocukların çok daha kolay anlaması ve anladıklarının kalıcı olabilmesi adına trafik levhaları ve anlamları resimli oldukları zaman çok daha sağlıklı sonuçlar elde ettiğinizi göreceksiniz.
Doğduğumuz andan son günümüze kadar trafik levhaları ve adları günlük yaşantımızda çok fazla karşımıza çıkmaktadır. Hem yaşamımızdaki kurallara uyabilmek adına hem de genel kültür için bilmemizin önemli olduğu bir konudur. Tabi ki de her birini tamamen doğru kusursuz bir şekilde bilmemiz mümkün olmayabilir. Bazılarını unutmamız çok normaldir. Karşımıza daha çok çıkan trafik işaret levhaları anlamları bizler için çok daha büyük önem taşımaktadır.
Trafik levhaları nelerdir kısaca?
Trafik işaretleri trafikteki yaya ve sürücüleri düzüne sokan araç üstünlüğü, yasaklar ve benzer işaretlerdir.
Trafik levhaları kaca ayrilir?
Trafik işaretleri kendi içinde ve karayolları prosedürüne göre 3 bölüme ayrılır. Bunlar ise; yasak, tehlike ve bilgi levhalarıdır.
Trafik işaretlerinin ismi nedir?
Tehlike Uyarı İşaretleri, Trafik Tanzim İşaretleri, Bilgi İşaretleri ve trafikteki herkesi düzene sokan Standart Trafik levhalarıdır.
Trafikte 70 ne demek?
Trafikte 70 madde demek izinsiz yarış ve koşu düzenlenmesidir. Karayollarına göre bu şekilde davranan kişilere 70. maddeye göre 427 TL para cezası uygulanır. Bu bilgiler ile 70 Cezası Ne Kadardır? sorusuna da cevap vermiş olalım.
Trafik levhaları çalışmamı beğendiniz mi? Alttaki 👇yıldızları benim için seçer misiniz 🙂
Bu gönderiyi derecelendirmek için tıklayın!
KAYNAK: https://www.otodelisi.com/trafik-levhalari/